Bu minik dostlarımızın bakımı oldukça kolaydır. Bazı noktalara dikkat edildiğinde size neşeli halleri ile uzun süre eşlik ederler. Muhabbet kuşu tüy dökümü bu kuş türünde en fazla görülen sorunlardan birisidir. Muhabbet kuşu çok tüy döküyor diye endişelenmeden önce nedenlerini anlamak gerekir. Tüy dökülmesinin fizyolojik ve patolojik olmak üzere iki nedeni olabilir. Herhangi bir hastalık ya da sorundan kaynaklanmayan nedenlere fizyolojik, hastalık veya farklı bir sorunla alakalı dökülmeler ise patolojik tüy dökülmeleridir.
Muhabbet kuşu besleyenler kuşlarının tüylerini ortada gördüklerinde sıklıkla muhabbet kuşu neden tüy döker sorusunu sorar. Tüy dökülmesinin nedenlerini anlamak için bu kuşların tüy yapılarını bilmek gerekir. Bu sevimli dostlarımızın tüyleri ince ve kalın olmak üzere iki çeşittir. İnce olanlar yumuşak ve esnektir, genellikle beyaz renklidir. Kalın tüyler ise serttir ve kuşun asıl rengini oluşturur. Muhabbet kuşlarının tüyleri içerisinde tüy kumu adı verilen kumlar bulunur. Bu kum tanecikleri tüylerin arasında yer alır ve tüyün altındaki derinin hava almasına yardımcı olur. Kuşlar arada bir kendilerini gagalarla, aslında bu hareketleriyle bu minik kumların yerlerini değiştirirler.
Muhabbet kuşu tüy dökme zamanı eğer patolojik bir neden bağlı değilse sıklıkla yavruluktan çıkıp erişkin oldukları zamana denk gelir. Muhabbet kuşu tüy dökme süresi ise 10 ila 15 gün kadar sürer. Bu dönemde beslenme ve bakımlarına dikkat ettiğinizde yeni ve sağlıklı tüylerin çıktığını görebilirsiniz. Bazı durumlarda beslenme veya bakımla ilgili sorunlar yaşandığında da tüy dökme sorunu görülebilir. Tüy dökülmelerinde önemli olan normal tüy dökülmeleri ile normal olmayan dökülmeleri birbirinden ayırmaktır.
Muhabbet kuşum tüy döküyor diye endişe ediyorsanız, öncelikle tüy dökülmesinin normal nedenlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamanız gerekiyor. Tüy dökülmelerinde en fazla rastlanan diğer sebep ise beslenme ve bakım kaynaklı olan dökülmelerdir. Tüy değişimi zamanlarından uygun bakımlar yapılmaz ve yeterli beslenme sağlanmazsa anormal dökülmelere rastlanabilir. Bu süreçte beslenmeyi vitamin ve minerallerle takviye etmek gerekir.
Ayrıca stres kaynaklı dökülmelerde olabilir. Kafesinin yerinin değişmesi, kafese alınan başka bir kuşun varlığı, sahibinin değişmesi ya da kafesteki kuşun ayrılması, aşırı ışık veya ses gibi durumlar bu minik dostlarımızı strese sokabilir. Bu da onların tüy dökülmesine neden olabilir. Kuş kafeslerinin yeri de dökülmeyi tetikleyen bir durumdur. Kafesleri kapı veya pencere önlerinde olan kuşlarda anormal tüy dökülmesi görülebilir. Sıcaklık farkları da tüy dökülmesine neden olabilir.
Normal tüy dökülmelerinde ilk aşamada beslenme ve bakımına özen göstermenizde fayda vardır. Eğer durumun neden kaynaklandığını anlamıyor ve patolojik bir sebepten şüpheleniyorsanız da veteriner hekime göstermenizde payda vardır.