Muhabbet kuşları son derece küçük olmaları nedeniyle ürkek canlılardır. Bu canlılar doğru bir şekilde sosyalleştirilmedikleri zaman veya kendilerini rahat hissetmediklerinde insanlardan korkabilirler. Muhabbet kuşu sahiplerinin muhabbet kuşu stres belirtileri ile ilgili bilgi sahibi olmaları gerekir. Muhabbet kuşları sizden korktuğu zaman daha temkinli yaklaşacaktır. Muhabbet kuşu korkması durumları ile karşılaşmanız halinde bu canlılara nasıl yaklaşmanız gerektiğini bilmeniz gerekir.
Muhabbet kuşları sosyal canlılar olmaları ile bilinirler. Eğer bir muhabbet kuşu sahiplendiyseniz bu canlıların size güvenmesi ve alışması uzun süreler alabilir. İlk başlarda muhabbet kuşu ısırması durumları ile karşılaşabilirsiniz. Öncesinde insanlarla doğru bir şekilde sosyalleşmemiş olan muhabbet kuşları sizinle etkileşime girme konusunda kuşkulu olabilir.
Muhabbet kuşu korkuyor durumlarında bu canlıları zorlamamanız önemlidir. Kuşunuzun sizlere alışması adına onlara zaman tanımanız önemli bir konudur. Alışma dönemlerinin doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi adına birtakım kuralları takip etmeniz gerekir. Evcil dostunuz için mutlu ve rahat hissedecekleri bir ortam yaratmak alışma süreçlerinin çok daha kolay olmasına yardımcı olur. Bunun için muhabbet kuşları için tasarlanmış olan kafesler tercih edebilirsiniz.
Muhabbet kuşu korkarsa ne olur konusunda bilgili olmak bu canlıları sahiplenecek kişiler açısından önemli bir konudur. Etrafta bulunan çeşitli faktörler bu canlıların korku ve stres yaşamalarına sebebiyet verebilir. Bu canlıların yeni yüzler görmeleri hatta yen bir ortama girmeleri bile korkmalarına ve strese girmelerine neden olabilir.
Korkmuş muhabbet kuşu farklı belirtiler gösterebilir. Bu canlılar çevrelerinde bulunan evcil hayvanlar nedeniyle de ürkebilirler. Bunun yanında yüksek seslere maruz kalmaları ve ani hareketler de bu canlıların korkmasına neden olabilir.
Muhabbet kuşu korku sesi bu canlılar korktukları zaman çıkardıkları seslerdir. Muhabbet kuşunuzun herhangi bir şekilde korktuğunu fark etmeniz halinde evcil dostunuzu sessiz bir odaya alabilirsiniz. Korkmuş bir muhabbet kuşunun kendi hızı ile çevreyi keşfetmesi gerekir. Bu sayede onları yavaş bir şekilde yeni sesler ve insanlarla tanıştırmanız mümkün olur.
Muhabbet kuşunuzu bu esnada iletişime zorlamamanız son derece önemli bir konudur. Kendi kendine size yaklaşmanıza müsaade etmeniz gerekir. Kafesin yanına oturarak kuşunuzla güven verici ve yumuşak bir sesle konuşabilirsiniz. Bunun yanında kuşunuzun korkmayacağına emin olarak yapmış olduğunuz aktiviteler sırasında sizi gözlemlemesine izin verebilirsiniz. Muhabbet kuşunuz sizinle iletişim kurduğunda ona ödül mamaları verebilir veya kafese yavaş bir şekilde yanaşarak atıştırmalık ödüller verebilirsiniz.
Muhabbet kuşunun korktuğu 5 şey farklı sesler, yalnızlık, şiddetli rüzgar, evde bulunan diğer evcil canlılar, ani bir şekilde yanına yaklaşılmasıdır. Muhabbet kuşlarını evde tedirgin eden başka bir canlının olması halinde kuşunuzu bir süre bu canlıdan uzak tutabilirsiniz. Bunun için muhabbet kuşunuza geniş bir kafes almayı tercih edebilirsiniz. Bunun yanında kafes içerisinde muhabbet kuşunuzun saklanabileceği alanlar ve tünekler olması da önemlidir. Oyuncaklar, muhabbet kuşlarının kendilerini çok daha mutlu hissetmelerine yardımcı olur.
Muhabbet kuşunuzun korkmaması için yanında ani hareketler yapmaktan kaçınmanız gerekir. Aksi durumlarda evcil dostlarınız ürküp kaçabilir. Muhabbet kuşunuzun korktuğunu fark etmeniz halinde sakinleşmesi için ona zaman vermeniz önemlidir. Muhabbet kuşunuz sizin yanınızda kendini rahat hissetmeye başladıysa elinizi kafesin içerisine yavaş bir şekilde sokabilirsiniz. Bu esnada kuşunuzu elinizle tutmaktan kaçınmanız gerekir. Elinize kendi isteği ile konmasına izin vermelisiniz.